Växbolin

Växbolin är Skandinaviens enda linspinneri där de väver i sitt egna 100% lingarn.

Just i Växbo finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. De små linberednings-verken vid Trolldalen vittnar om den linodlande allmogens nyttjande av vattenkraften. På denna historiska mark och med detta kulturarv i ryggen startades Växbo Lin 1989. Till en börjar var produktionen enbart inriktad på spinning men efter några år startade även linneväveriet. Idag finns en komplett produktionslinje för spinning av långfibrigt lin i Växbo, det enda linspinneriet i Skandinavien samt ett linneväveri. Alla våra produkter är spunna och vävda i 100% lin.

Här finns nio medarbetare som tillsammans spinner, väver, syr och säljer vackra linneprodukter. Visionen är att Växbo Lin ska utveckla, tillverka och marknadsföra moderna linneprodukter med avsikten att väcka lust och skapa mervärde för kunder och medarbetare samt att föra vidare en unik hantverkstradition. Detta utifrån tre ledord som genomsyrar hela verksamheten.

Växbo Lin är:

- Gediget

- Personligt

- Nyskapande

Från Lin till Linne

"Mellan hägg och syren" sådde bonden de små och vackert bruna linfröna. I mitten av juli kunde man på förmiddagarna se de vackert blå blommande linfälten. För det är endast under förmiddagstimmarna som den späda linblomman visar sin blåa färg. Finns något vackrare än ett blommande linfält? I mitten av augusti är det dags för ryckningen. För att bevara linfibern i hela sin längd rycktes strået upp ur marken med roten. Fröhusen repades av och blev till foder åt djuren eller togs till vara för nästa sådd. Efter ryckning och avknoppning buntades ett handmått med lin, på bygdemål kallat "fittja". Ett trettiotal fittjar blev en rök och med dessa bar det sedan i väg till sjökanten där linet rötades genom att läggas i vatten. Efter ett par veckor var det så dags att ta upp linet. Det krävdes stor skicklighet och lång erfarenhet för att avgöra när linet var färdigrötat.

På gärdsgårdar eller på speciella hässjor torkades linet för att sedan bråkas genom att krossas av den över 300 kg tunga björkklubban. Detta för att vedämnena i linstrået skulle krossas så att linfibern skulle kunna urskiljas. Skäktsvärmarna i det till synes livsfarliga skäkthjulet med roterande knivar av trä slog nu bort veden från linfibern. Sedan är det dags för häckling som sker i tre steg. Grov-, mellan- och finhäckling. Därefter började det mödosamma arbetet med att spinna lintråden.

I Vävstolarnas dunk har så de vackraste konstverk växt fram av lintråd och kvinnohänder.

Produkter med mycket kärlek till lin och dess utmärkta egenskaper. Ingela Berntsson står till stor del för designen av Växbolins produkter. Handdukar, badhandukar, disktrasor, torkmattor och mycket mer. Allt i hellinne.


Kollektionerna genomsyras av hög kvalitet, god design och miljötänkande. 

www.växbolin.se
 

Malmöbutiken:
Lämna dina knivar
för slipning. Skickas
den 20:de varje månad.

Öppet i butiken:
Mån-Fre 10-18
Lördag 10-16
Söndag Stängt